Havmiljøvogtere - for rene farvande og kyster

En af de særlige ting ved Danmark, et lille land hvor bøgen spejler sin top i bølgens blå, er at en militær myndighed har ansvaret for havmiljøet.

I 2006 søsatte Forsvaret en kampagne. Dengang handlede det primært om at få lystsejlere til at hjælpe med at holde udkig efter olieforurening. Indsatsen lykkedes. Nu er olieforurening i indre danske farvande ikke blot reduceret, men mere end halveret.

I mellemtiden er der opstået en ny udfordring, nemlig hensynsløs omgang med affald. Når man begynder at kigge efter, vil man opdage, at danske kyster flyder med menneskeskabte ting, som ikke hører til i naturen: plastik, glas, batterier, cigaretskodder, emballage, stanniol, fiskegarn, tyggegummi, rustent metal og lignende.

Effektiv formidling

Indtil videre har mere end 24.000 danskere meldt sig til frivilligt at hjælpe med at holde øje med det danske havmiljø og rydde op efter dem, der har glemt eller aldrig lært, hvorfor det er vigtigt at placere sit affald i en skraldespand. TTF bidrager til kampagnen med knivskarpe billeder, foredrag og lærerige tekster, bl.a. i magasinet ’Havmiljøvogteren’, som udgives af Forsvaret.

Vigtige budskaber

Vi synes, at der er god brug for et magasin, som fokuserer på havmiljøet i Danmark. Derfor er vi naturligvis stolte over at være en del af chefredaktionen.

’Havmiljøvogterkampagnens vigtigste formål er at tiltrække og aktivere alle, der færdes på eller ved vores dejlige farvande, så vi i fællesskab kan passe godt på havmiljøet. For at underbygge den gode dialog med alle nuværende og fremtidige Havmiljøvogtere, og for at sikre kvaliteten i de inspirerende historier, vi publicerer, skal der relevante og beskrivende billeder til. Et godt billede sætter knivskarp fokus på den fortælling, vi gerne vil give videre. Til dette formål har vi indgået et samarbejde med en af landets dygtigste fotografer. Casper Tybjerg er i forvejen respekteret i Forsvaret, bl.a. for hans arbejde hos Flyvevåbnet og ikke mindst Frømandskorpset. Vi anser det som lidt af et scoop at have Casper med ombord i kampagnen,’ fortæller Birgitte Vagn Søholm, ansvarlig for Havmiljøvogterkampagnen, Søværnskommandoen.

Hvis du er interesseret i at læse mere om kampagnen, eller evt. melde dig som vogter, sender vi direkte videre til Forsvarets egen hjemmeside via linket herunder: