Et fælles ansvar
Først og fremmest er det vigtigt at gøre sig bevidst, at folk ikke skelner mellem, om man er fotograf eller ej. Går man rundt med et relativt stort kamera, er man fotograf i offentlighedens øjne. Vi er med andre ord én stor familie, og derfor er det særdeles vigtigt, at alle overvejer, hvordan man opfører sig. Overskrider blot en enkelt fotograf de skrevne eller uskrevne regler for fotografisk etik, kan det ødelægge meget for flertallet. Uanset hvor godt man forbereder sig, kan man alligevel komme til at overskride grænser hos andre. Nedenstående er forslag til overvejelser, man kan gøre sig, for at reducere risikoen for kedelige oplevelser.
Tilladelse eller ej?
Når man fotograferer mennesker, bliver man jævnligt udsat for et klassisk dilemma: skal jeg spørge om tilladelse, inden jeg fotograferer, eller skal jeg lade være? Ofte får man klart de bedste billeder ved at lave billedet først og spørge om lov bagefter, eller helt undlade at spørge om lov. Udfordringen er, at nogen mennesker kan føle sig stødt over at blive fotograferet uden at have givet deres tilsagn. Dilemmaet ved at spørge om lov først er, at folk som regel holder op med at opføre sig ’naturligt’, når de er klar over, at der bliver lavet billeder af dem. Det kan ødelægge et ellers godt motiv.
Så nøjagtigt hvad man skal gøre, afhænger meget af situationen. Når TTF fotograferer mennesker, bruger vi i høj grad vores mavefornemmelse og sunde fornuft. Hvis vi er i tvivl om, hvorvidt det er ok at fotografere eller ej, opretter vi kortvarig øjenkontakt med motivet, løfter kameraet op og sender et lille smil. Det plejer at være tilstrækkeligt.
Kirkerummet
En anden klassisk problematik er kirkelige handlinger, som fx bryllup, barnedåb eller konfirmation. Hver kirke har sin egen præst, og det er i høj grad op til disse at definere reglerne for fotografering under kirkelige handlinger. Nogle steder kan man få lov at fotografere i starten, ved afslutningen og umiddelbart efter ceremonien, imens man andre steder kan lave lige så mange billeder, man har lyst til. Særligt i sidstnævnte tilfælde gælder det om at være forsigtig som fotograf. Husk at det ikke kun handler om holde præsten i godt humør, men i høj grad også de mange gæster. Lav på forhånd en plan for, hvilke motiver der skal med hjem, og begræns antallet mest muligt. Overhold planen uanset hvor fristende det bliver at lave en masse ekstra billeder. Husk på at mange finder det forstyrrende med en fotograf, der styrter rundt i kirkerummet. Undgå om muligt helt at anvende blitz.