Hvidbalance

Kikser kameraet med farverne, så tjek hvidbalancen

Hvidbalance

Står man i en situation, hvor kameraet laver billeder med højst overraskende farver, er den sandsynligvis gal med hvidbalancen. Vil man have styr på farver, må man først have styr på kameraets hvidbalance. Automatisk hvidbalance er fin nok for det meste, men når automatikken fejler, kan det gå helt galt. Derfor kan det være en fordel at vide, hvordan man indstiller hvidbalancen manuelt.

Perfekte farver

Alle fotografer er enige om, at gode, naturtro farver betyder alt på perfekte billeder. Med mindre man laver sort/hvid-billeder, naturligvis. Gode farver er afgørende for billedkvaliteten, uanset om man fotograferer indendørs eller udendørs. Tager man billeder i skoven i det tidlige forår, forventer man på det færdige billede at se en helt særlig, lysegrøn farve på bladene. Fotograferer man børn til en fødselsdag, forventer man varm hudfarve i ansigterne og glade, røde kinder. Alligevel går det af og til galt for digitalkameraet. Det kunne fx være billeder, hvor huden bliver blå i stedet for hudfarvet.

Automatik eller ej

De fleste digitale kameraer indstiller hvidbalancen automatisk hver gang, der laves et billede. Navnet hvidbalance kommer af, at kameraet leder efter et hvidt referencepunkt, som det kan definere alle andre farver ud fra. Hvis kameraet ikke kan finde referencepunktet, kan det gå galt. Så kan orange pludselig blive til blå, hvilket i sidste ende resulterer i dårlige eller måske helt surrealistiske billeder.

Efterhånden som digitalkameraerne er blevet bedre til at gætte sig frem til den rigtige hvidbalance, er problemet blevet mindre udbredt. Men man kan aldrig vide sig sikker, og selv de dyreste kameraer på markedet kan gætte forkert. Når det en sjælden gang går galt, er det derfor en god ide selv at beherske hvidbalancen, for den er ganske ukompliceret at indstille manuelt.

Hvis det er gået galt for kameraets automatiske hvidbalance under eksponeringen, er det meget nemt at løse problemet, hvis man laver sine billeder i RAW-format. Så kan man nemlig vælge en anden hvidbalance hjemme foran computeren, lige så vel som man kunne have ændret hvidbalancen, da billedet blev optaget. 

Hvidbalancen kan med andre ord løse farveproblemer. Hvis det er billedets belysning, den er gal med, skal man i stedet have fat på enten værktøjet ISO-værdi eller lysmåling