Hightech forskning - AURORA, Aarhus Universitet

På afstand ligner forskningsskibet AURORA en mellemstor fiskekutter, men når man træder ombord, finder man hurtigt ud af, at skindet bedrager.

Sedimentprøver. Avancerede seismiske undersøgelser. Strømforhold. Fiskebestande. Mikroorganismer. Realtime-3D-kort over havbunden. Planktonanalyser. Salt- og iltindhold. Geofysik. Offshore teknologi. Analyser af atmosfærens sammensætning og meget, meget andet. Der er nærmest ingen grænser for, hvilke opgaver forskningsskibet R/V AURORA kan udføre. Skibet er spækket med højteknologisk udstyr og desuden designet, så det hurtigt kan tilpasses specifikke behov.

AURORA ejes af Aarhus Universitet, men er hele Danmarks forskningsskib. Studerende og forskere fra alle landets universiteter kan således anvende den flydende forskningsplatform. Også virksomheder kan chartre skibet til undersøgelser, hvilket fx sker, når havbunden lovmæssigt skal undersøges til mindste detalje inden etablering af havvindmølleparker eller udlægning af kabler. AURORA anvendes også internationalt. Hvert år er forskere fra ca. 30 lande ombord.

Fleksibel indretning

AURORA's fornemste opgave er at gøre det muligt for enhver forskergruppe, eller grupper af studerende, at indsamle relevant data fra havet. Da grupperne har meget forskellige mål, og anvender vidt forskelligt udstyr, er skibet indrettet, så det hurtigt kan tilpasses de enkelte gruppers behov.

Der er et ’vådlab’, hvor alt det våde arbejde foregår, fx når der skal hentes sedimentprøver op fra havets bund. Der er et ’tørlab’, hvor det tørre arbejde foregår, fx mikroskopering eller analyser med fintfølende instrumenter.
Det er ingen enkel sag at drage på havet for at hente data i videnskabelig kvalitet, og det er kostbart at drive et moderne forskningsfartøj. Derfor er effektiv forberedelse nødvendig, ligesom det er afgørende, at hverdagen ombord glider problemfrit. Af samme årsag har AURORA en fast, erfaren besætning, som har både den naturvidenskabelige- og sømandsmæssige baggrund og derfor kender til de udfordringer, som opstår i forbindelse med togterne.

Resultater skal formidles

Når nye resultater skal formidles, kan der være god brug for professionelle billeder. Desuden skal teoretisk tunge, videnskabelige tekster omskrives, hvis formålet er at nå bredere målgrupper. TTF er jævnligt med ombord, og vi har blandt andet bidraget med billeder og tekster til undervisningsmateriale, populærvidenskabelige artikler og årsrapporter. Som man kan læse herunder, er Universitetet glade for samarbejdet. 
 
’AURORA er en særdeles markant og synlig repræsentant for Aarhus Universitet og naturvidenskabelig forskning. Universitetet er meget opmærksom på værdien af effektiv formidling. Det er af stor betydning, at formidlingen er tidssvarende, kortfattet og interessant. Ikke kun for fagfolk, men for alle interesserede. 
            Det kræver fagfolk at kunne forstå fagfolk, og det er ikke ukompliceret at oversætte forskningsresultater til effektiv formidling. Den opgave løser TTF særdeles godt gennem deres faglighed og ved brug af velovervejede fotos. Et billede siger mere end tusind ord, så valget og kvaliteten af billeder er afgørende for budskabet, sammen med relevante, kortfattede tekster. Karina og Casper har både en videnskabelig og en formidlingsbaseret uddannelse, hvilket bevirker, at deres produkter rammer store målgrupper uden at der gåes på kompromis med kvaliteten. For mig er TTF derfor ensbetydende med professionalisme og høj, faglig standard. På AURORA arbejder vi med eksperter, og TTF passer godt på holdet.
            ALT ender i havet på en eller anden form over tid: kemikalier, næringssalte, plastik osv. Selv bunkere fra Anden Verdenskrig. Havet er samtidig stedet, hvor sammensætningen af vores atmosfære reguleres, og vi må aldrig miste fokus på det, der styrer livet på jorden, nemlig havet. Til det arbejde kræves vedholdende, regulær, loyal og relevant formidling. Det kræver eksperter som TTF at løse den opgave,’ fortæller Torben Vang, cand. scient. og skipper på AURORA, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

Læs mere om hele Danmarks forskningsskib via nedenstående link: