Fotoetik

Uanset om man er begynder, rutineret eller professionel, og uanset hvor mange billeder man laver om året, er det relevant at gøre sig overvejelser om sine fodaftryk som fotograf.

Et fælles ansvar

Først og fremmest er det vigtigt at gøre sig bevidst, at folk ikke skelner mellem, om man er fotograf eller ej. Går man rundt med et relativt stort kamera, er man fotograf i offentlighedens øjne. Vi er med andre ord én stor familie, og derfor er det særdeles vigtigt, at alle overvejer, hvordan man opfører sig. Overskrider blot en enkelt fotograf de skrevne eller uskrevne regler for fotografisk etik, kan det ødelægge meget for flertallet. Uanset hvor godt man forbereder sig, kan man alligevel komme til at overskride grænser hos andre. Nedenstående er forslag til overvejelser, man kan gøre sig, for at reducere risikoen for kedelige oplevelser.

Tilladelse eller ej?

Når man fotograferer mennesker, bliver man jævnligt udsat for et klassisk dilemma: skal jeg spørge om tilladelse, inden jeg fotograferer, eller skal jeg lade være? Ofte får man klart de bedste billeder ved at lave billedet først og spørge om lov bagefter, eller helt undlade at spørge om lov. Udfordringen er, at nogen mennesker kan føle sig stødt over at blive fotograferet uden at have givet deres tilsagn. Dilemmaet ved at spørge om lov først er, at folk som regel holder op med at opføre sig ’naturligt’, når de er klar over, at der bliver lavet billeder af dem. Det kan ødelægge et ellers godt motiv.

Så nøjagtigt hvad man skal gøre, afhænger meget af situationen. Når TTF fotograferer mennesker, bruger vi i høj grad vores mavefornemmelse og sunde fornuft. Hvis vi er i tvivl om, hvorvidt det er ok at fotografere eller ej, opretter vi kortvarig øjenkontakt med motivet, løfter kameraet op og sender et lille smil. Det plejer at være tilstrækkeligt.

Kirkerummet

En anden klassisk problematik er kirkelige handlinger, som fx bryllup, barnedåb eller konfirmation. Hver kirke har sin egen præst, og det er i høj grad op til disse at definere reglerne for fotografering under kirkelige handlinger. Nogle steder kan man få lov at fotografere i starten, ved afslutningen og umiddelbart efter ceremonien, imens man andre steder kan lave lige så mange billeder, man har lyst til. Særligt i sidstnævnte tilfælde gælder det om at være forsigtig som fotograf. Husk at det ikke kun handler om holde præsten i godt humør, men i høj grad også de mange gæster. Lav på forhånd en plan for, hvilke motiver der skal med hjem, og begræns antallet mest muligt. Overhold planen uanset hvor fristende det bliver at lave en masse ekstra billeder. Husk på at mange finder det forstyrrende med en fotograf, der styrter rundt i kirkerummet. Undgå om muligt helt at anvende blitz.

Natur under pres

Samtidig med at kamerateknologien og tilgængeligheden af avanceret kameraudstyr har udviklet sig, er der også sket noget inden for rejsebranchen. En helt ny gruppe turister har set dagens lys, nemlig større grupper af fotoentusiaster, som rejser med det ene formål at producere billeder. Sådanne grupper består ofte af naturelskere, men hvis rejsearrangørerne ikke er forsigtige, kan grupperne ende med at have en direkte negativ effekt på de områder, de fotograferer. Særligt fordi sådanne gruppe ofte rejser til nøjagtig de samme områder, som derfor belastes yderligere over tid.


Overvejer du at tage med på en fotorejse for at fotografere dyr, giver vi her en række gåde råd til, hvordan fotooplevelsen kan blive vellykket samtidig med, at du ikke efterlader negative fodaftryk:


I: Undgå at vælge rejser til destinationer, hvor dyr bliver fodret for at gøre dem nemmere at fotografere. Systematisk fordring af vilde dyr kan i værste tilfælde ændre deres naturlige adfærd, hvilket med tiden får fatale konsekvenser for dem.


II: Undgå at give drikkepenge til guider eller chauffører, som bryder reglerne for at bringe fotografer tættere på motiverne. Hvis der er penge i at bryde reglerne, bliver de med garanti brudt.

III: Respekter lokale regler og skikke, når du arbejder med kameraet i udlandet.

IV: Tålmodighed er en dyd og en nødvendighed. Undgå at fremprovokere en bestemt adfærd hos dyrene, fx ved at pifte, klappe med hænderne eller kaste med sten (man tror, det er løgn, men vi har selv bevidnet fotoentusiaster som kastede sten efter flodheste for at få dem til at bevæge sig). Hvis et dyr begynder at vise tegn på nervøsitet, så øg om muligt straks afstanden. Undgå hurtige bevægelser, men træk dig stille og roligt tilbage. Fotografer altid dyr i så god afstand, at deres komfortzone ikke overtrædes.

Hvis du skal ud at rejse med kameraet, anbefaler vi at læse om, hvordan man bedst muligt beskytter udstyret

Under cases kan du se eksempler på vores opgaver. Som det fremgår, har vi en del særlige kunder i porteføljen. Vi vægter altid etikken højt, og det er en af grundene til, at vi får den type opgaver.