Objektivet
Tænk hvis man havde et perfekt syn og tog et par dårlige briller på. Det ville næppe føre til noget godt resultat. Det samme sker, hvis man er den lykkelige indehaver af et professionelt kamerahus og sætter et dårligt objektiv på.
Objektivet består af et antal linser, der hver især er tilslebet med præcision. Kvaliteten af de enkelte linser, samt antallet og placeringen af dem i objektivet, betyder alt for, hvor høj billedkvalitet, man kan opnå.
Uheldigvis er gode objektiver kostbare. Det skyldes, at optisk glas er dyrt og ikke mindst at processen med tilslibning er tidskrævende. De billigste objektiver på markedet indeholder ikke engang glaslinser. De indeholder i stedet linser baseret på plastik, som er meget billigere at indkøbe og hurtigere at tilslibe, men som langt fra giver lige så skarpe resultater.
Brændvidde
Objektivets brændvidde defineres som afstanden mellem centrum af den yderste linse og fokuspunktet på kameraets billedsensor. Brændvidden måles i mm. For mange lyder det som noget uforståeligt sludder, hvilket er ok, for det er ikke særlig vigtigt. Meget vigtigere er det til gengæld at forstå, hvilken funktion brændvidden har, hvis man vil være dygtig til at lave billeder.Derfor opfinder vi nogle navne og kobler dem til forskellige brændvidder. Det giver et nemmere udgangspunkt for at lære brændvidden, og ikke mindst dens funktion, at kende:
Under 14 mm = ekstrem vidvinkel
14-24 mm = vidvinkel
24-50 mm = normalperspektiv
50-85 mm = medium tele
85-600 mm = tele
600+ mm = ekstrem tele