Kamerahus

Billedsensoren, blænden, lukkermekanismen, søgeren, LCD-skærmen og mængder af andre uundværlige værktøjer hjælper fotografen, hver eneste gang, man laver et billede.

Kamerahus

Der findes mange kameraproducenter og et tilsvarende hav af forskellige kamerahuse på markedet. For det utrænede øje kan kamerahusene, med variationer i fx farve eller design, se næsten ens ud. Grundlæggende er de også ens, men der er stor forskel på, hvordan man anvender dem.


Samtlige kameraproducenter synes naturligvis, at lige netop deres sortiment af kameraer er de bedste og nemmeste at anvende. Derfor er der ingen skam i at blive let forvirret, når man får lyst at købe sit første kamera.


I sidste ende er det dog op til brugeren at vurdere hvilket kamera, der passer bedst til ens individuelle behov. Det er fx afgørende, at kamerahuset er intuitivt opbygget og nemt at anvende. Brugervenlighed er en ofte overset faktor, som man med fordel kan være særlig opmærksom på.

Vejen til det rigtige kamerahus

Helt basale spørgsmål leder på vej til det rigtige kamerahus:


1) Ligger kameraet godt i hænderne? Er det for stort/tungt eller for lille/let?
2) Er knapper og kommandohjul nemt tilgængelige for fingerspidserne?
3) Er LCD-skærmen stor og lys nok til, at man kan se billeder i dagslys?
4) Hvor mange billeder kan kameraet indfange pr. sekund?


Det er derfor en god ide at besøge en velassorteret fotohandler, hvor man kan få lov at prøve kameraet, frem for at købe et kamera via internettet, hvor man ikke før købet har haft kameraet i hænderne.


Tag kontrollen 

Før man begynder at tænke over hvad blænde, lukkertid, ISO, lysmåling, fokustyper eller eksponeringskompensation betyder, er det en god ide at gøre sig bekendt med sit nye kamera. Find ud af hvor knapperne sidder og bliv helt sikker på, hvilke værktøjer de forskellige knapper eller kommandohjul kontrollerer. I denne fase kan det være nødvendigt at have en manual ved hånden.

Kig i manualen. Den er ikke farlig, men derimod nyttig, når man skal lære, hvordan man opnår kontrol over de mest relevante, fototekniske værktøjer. Brug den og lad endelig være med at læse fra A-Å. Manualen er skrevet som et opslagsværk. Ikke som en skønlitterær bog. Det er snedigt at have den med, når man skal ud at fotografere, hvis man skulle blive i tvivl om, hvad en bestemt knap eller et punkt i menuen lige nøjagtig betyder. Man kan for øvrigt sagtens blive en dygtig fotograf uden at kunne huske alt, hvad der står i manualen.

Tip: Hvis budgettet er stramt, kan det til enhver tid bedre betale sig at bruge flere midler på et godt objektiv og færre midler på kamerahuset.

Nu har du læst om kamerahuset. Det ville give mening at fortsætte med et af følgende links: