Det gode billede

Hvordan laver man et godt billede? Vi drister os ud i en universel opskrift.
Læs med. Om lidt er du klar til at servere både forret, hovedret og dessert.
Krydderiets nuancer skal du selv afgøre. Vi anbefaler lidt af hvert. 

Det gode billede


Der findes næsten lige så mange opskrifter på, hvad et godt billede er, som der findes fotografer. Dels fordi billedkvalitet er en smagssag, og dels fordi et billedes kvalitet afhænger af, hvilket formål det skal bruges til. Nogle billeder er gode, fordi de er enkle og har klare budskaber. Andre billeder er gode, fordi de fortæller en væsentlig historie. Et billede kan også være godt, fordi det er knivskarpt, eller fordi det består af flotte farver eller overraskende indhold. Der er med andre ord mange elementer, som kan gøre et billede 'godt'. En generel ting, man kan sige om gode billeder, er at de skal være interessante for andre end den fotograf, som lavede billedet.

Du kan se eksempler på vores fotografiske arbejde overalt på hjemmesiden. Inden man kan blive en dygtig fotograf, er det vigtigt at sætte sig ind i, hvad et godt billede består af. Hvordan skulle man kunne opnå noget, hvis man ikke i forvejen har sat sig ind i, hvad formålet er? Vi håber, at du har lyst at læse de ord, vi skriver. De er baseret på mere end 25 års praktisk erfaring med fotografering i det meste af verden. 

Fotokonkurrencer er et godt eksempel på, hvor svært det er at kvalitetsvurdere billeder. Der findes ganske enkelt ikke en facitliste! Lad os prøve med et tænkt eksempel. Først nedsættes der en dommerkomité bestående af fire fagpersoner. De bliver præsenteret for 1.000 billeder af blandet kvalitet, og bliver bedt om at udvælge de ti bedste i prioriteret rækkefølge. Det er nemt at fravælge de første 500 billeder. Det tager lidt længere tid at blive enige om de bedste 100, og det begynder at gøre ondt, når de 50 bedste skal vælges. Efter heftig debat bliver dommerne til sidst enige om hvilke 10 billeder, der er de bedste. Pludselig bliver de bedt om at forlade lokalet, og ind kommer fire nye fagpersoner. De gennemgår samme proces, og når frem til deres egen top ti, uden at kende den første dommerkomités afgørelse. Det tankevækkende er, at de to resultater med statsgaranti ikke ville være ens.


Hos Tybjerg Tekst & Foto (TTF) har vi stor respekt for billeder og ikke mindst de formål, som billeder bruges til. Et godt billede skaber blikfang og kan være med til at bære vigtige budskaber frem til store målgrupper. Vi dokumenterer virkeligheden og forsøger altid at få 'hele billedet' med. Vi jager gode motiver, som er i stand til at fortælle spændende, anderledes eller overraskende historier. Man behøver ikke rejse til verdens ende for at lave fascinerende billeder. Ofte kan man finde spændende motiver i sin egen baghave, hvis man har evnen til at få øje på dem. 

Definition på et godt billede (ifølge TTF): 

Vi mener, at et godt billede skal have et klart budskab. Det skal være teknisk i orden og indbydende at se på, og det skal være så enkelt som muligt. Et godt billede vækker nysgerrighed og har et effektivt blikfang. Et rigtig godt billede behøver ingen forklarende tekst for at give en oplevelse, men en tekst kan udmærket supplere med yderligere information. Et godt billede kan sagtens være rodet at se på, men budskabet skal stadig være helt tydeligt. Nogle billeder er så gode, at de giver et sug i maven. Det er interessant, at et billede kan resultere i en fysisk reaktion.

Lad os prøve med et andet tænkt eksempel. To fotografer i hvert deres land er på opgave den samme dag. Begge laver et godt billede. Den ene fotograf får sit billede publiceret på forsiden af den lokale avis. Den anden fotograf får også forsiden på en lokal avis, men så sker der noget. Nyhedsbureauer efterspørger billedet, og det går samtidig viralt på sociale medier, og når frem til mere end ti millioner mennesker. Hvilket billede er bedst? Hvis formålet var at bringe budskabet frem til mange mennesker, må det være sidstnævnte. Billeder kan være med til at præge politiske dagsordener. Billeder kan samle og billeder kan splitte. Billeder kan sætte fokus på historier, som var blevet overset, hvis ikke de blev fortalt. Lige præcis derfor er det som fotograf vigtigt at tænke over, hvilke budskaber man ønsker at sætte i fokus. Læs evt. videre om fotoetiske overvejelser

Vigtige egenskaber som fotograf (ifølge TTF):

Med andre ord har man et ansvar som fotograf, og man bliver ikke dygtig udelukkende ved at have teknisk indsigt i sit kameraudstyr. Der er mange egenskaber, som kan være mindst lige så vigtige, fx:

o Tålmodighed
o Nysgerrighed
o Øje for detaljer
o Bred almen viden
o Evnen til at skabe overblik
o At beherske kommunikation
o At turde miste fodfæstet for en tid
o Teknisk indsigt samt interesse for at holde sig opdateret

I vores gratis, online fotoskole deler vi masser af tips til alle, der har lyst at blive bedre til at fotografere. Læs fx om effektiv fototeknik, om hvordan man finder motiverne, om betydningen af perspektivet eller om, hvordan man beskytter sit kameraudstyr. Vi har også lyst at henvise til vores vision, så ingen er i tvivl om, hvilke motiver vi vælger at fokusere på.